301 poze   59623 vizite

TRAIESTE SANATOS

Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie!
_____________________________________
Afla ce trebuie sa mananci toamna!

Toamna este un anotimp de tranzitie si de schimbare a bioritmurilor de vara spre cele ale anotimpului rece, umed, iarna.

Organele care trebuie protejate acum sunt plamanii si intestinul gros, iar culoarea asociata este albul. Daca in sezoanele de primavara, vara legumele potrivite pentru consum erau cele care cresc deasupra solului, acum sunt preferate cele care cresc in subsol: cartofii, morcovii, pastarnacul, telina radacina, napii, patrunjelul radacina si tuberculi, rizomi condimentari ca ghimbirul.

Sfaturi despre alimentatie. Ce este indicat sa mancam?

Toamna este anotimpul in care vom evita, in mod special, asocierile incorecte ale alimentelor. Atentie speciala pentru a nu asocia proteinele animale (carne, peste, branza) cu cereale (paine, orez, paste fainoase). Pentru a usura digestia, acum ar fi indicat sa consumam doar un singur aliment proteic concentrat la o masa. Nu vo asocia, carnea cu pestele sau branza la aceeasi masa. In timpul toamnei apar: prazul, varza, conopida, broccoli, sfecla, perele, gutuile, merele, dovleacul, fasolea boabe, mazare boabe, lintea, nucile, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, mandarinele, strugurii, cicoarea si castanele comestibile. Foarte bune sunt florile si fructele de suc. Acestea stimuleaza metabolismul, fiind si diuretice. Strugurii pot fi consumati pentru efectul lor depurativ, insa fara excese, deoarece contin foarte mult zahar. Suferinzii de diabet vor consulta medicul inainte de a consuma struguri.

Alunele si nucile sunt alimente exceptionale atunci cand sunt consumate in cantitati moderate (5-10 mieji de nuca, 15-20 alune pe zi, nesarate si neprajite), deoarece aduc un aport de acizi grasi esentiali anti-inflamatori omega 3 si proteine de calitate inalta.

Sfecla, in acest anotimp, consumata cruda in salate sau coapta are efect remineralizant si revigorant (combate anemia).

Dovleacul cu multiplele lui varietati este bogat in carotenoizi si alti nutrienti valorosi protejand ficatul, stomacul, vezicula biliara, prostata. Samburii de dovleac consumati cruzi cu miere sunt un bun vermifug util in combaterea parazitilor intestinali si in preventia cancerului de prostata.

Ridichea alba, neagra, ghimbirul, sfecla, telina sunt extrem de benefice pentru buna functionare a ficatului, uzina de detoxifiere principala a organismului. De aceea, in anotimpul rece trebuie sa intram cu o doza cat mai mare de vitamine, minerale, antioxidanti si alti fitonutrienti si cat mai putin intoxicat, pentru a putea face fata laimentelor grele toxice din timpul iernii, precum si frigului si umiditatii. Sistemul imunitar trebuie fortificat in acest sezon prin consumul de fructe si legume, pentru a preintampina aparitia unor boli specifice iernii.
_____________________________________

Sfaturi simple pentru a mânca sănătos şi gustos!

Esenţial este să alegeţi întotdeauna alimentele naturale, integrale. Nu vă lăsaţi influenţaţi de reclamele agresive făcute unor alimente şi ţineţi minte că preţul alimentului este important, dar mai importantă şi mai costisitoare este sănătatea pe care o preţuim de-abia după ce o pierdem.

Iată cum un aliment mai scump, dar sănătos, per total ne costă mai puţin prin prevenirea bolilor, oferindu-ne totodată şi o calitate superioară a vieţii! Trebuie să conştientizăm acest adevăr până nu este prea târziu, chiar din copilărie, cu ajutorul părinţilor şi al celor din jurul nostru care ne vor binele.

Indiferent de statutul social sau de puterea financiară, un lucru este sigur: trebuie să avem un nivel minim de cunostinţe nutriţionale. De multe ori, o masă sofisticată nu este şi sănătoasă, iar una modestă poate fi foarte hrănitoare.

Prof. Dr. Mencinicopschi vă spune cum puteţi gati şi cum puteţi mânca sănătos fără a face excese financiare şi fără a înţelege de ce gastronomia sofisticată nu face casa bună cu sănătatea!

Sfatul lui Menci pentru a prepara o salată de roşii gustoasa!

În primul rând, pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a ingredientelor, trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite şi performante, compatibile cu alimentele.

Utilizaţi roşiile în sezon, din soiuri tradiţionale, cultivate în sistem ecologic sau neintensiv, fără îngrăşăminte chimice. Roşiile trebuie să fie utilizate la coacere deplină. De asemenea, uleiul folosit trebuie să fie de înaltă calitate, precum uleiul de măsline extravirgin presat la rece. Sarea indicată este cea marină brută simplă ori cea cu adaos de alge marine sau ierburi aromatice, după gust.

Atentie! Asocierea salatei de roşii cu brânzeturile este una corectă, mineralele şi fibrele din legume uşurând digestia grăsimilor de origine animală, precum acelea din brânzeturi. Desigur, cantitatea de brânză creşte densitatea energetică a salatei, conferindu-i însă şi un index de saţietate mai ridicat. De aceea, salatele cu brânzeturi ţin mai mult de foame, sunt bine digerate, conferă energie un timp mai îndelungat şi sunt recomandate în prima parte a zilei.

Acest tip de salate poate fi consumat în asociere cu pâine integrală, orez sau cartofi, însa, atenţie! Vor îngrăşa!

"Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos"

Dr. Menci ne învaţă cum să gatim corect reţetele tradiţionale româneşti. Pornind de la realitatea potrivit căreia românii gătesc româneşte, dr. Menci a realizat prima carte menită să interpreteze şi să rescrie într-o variantă modernă, axată pe principiile nutriţionale, reţetele tradiţionale nelipsite de pe masa fiecăruia dintre noi.

În cartea "Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos", dr. Menci analizează şi rescrie majoritatea reţetelor noastre preferate, de la borşuri, supe, tocături, la salate, fripturi şi dulciuri.
Cu ajutorul lui dr. Menci aflăm astfel pentru prima dată ce greşeli facem atunci când gătim şi cum putem remedia aceste erori, astfel încât să ne bucurăm nu doar de o mâncare gustoasă, ci şi de un preparat sănătos, încărcat de nutrienţi, vitamine şi minerale.
_____________________________________

Pont pentru amatorii de dulciuri: va recomand xylitolul si in cafea si la gatit, deoarece rezista la temperaturi ridicate.
_____________________________________

Sarea ascunsă în bucate: ce alimente o conţin excesiv

Mezelurile, brânzeturile, supele la plic, semipreparatele, conservele, chipsurile sunt surse majore de sare. Chiar şi medicamentele pot conţine sare. Medicii ne arată care e doza zilnică optimă.
Subiectul “Câtă sare ar trebui să mâncăm ca să nu ne îmbolăvim?” a împărţit lumea în mai multe tabere şi a generat atitudini extreme: în timp ce unii îşi “albesc” farfuria cu sare, alţii nu se mai ating de solniţă. Cel puţin în teorie, pentru că, în practică, pot controla doar cantitatea de sare pe care o pun cu mâna lor în mâncare, nu şi pe cea cu care vin la pachet majoritatea alimentelor de la supermarket.

Nici fără sare (fără sodiul pe care îl conţine) nu se poate. “Am fost învăţaţi cu totul sau nimic, da sau nu. Fără sodiu, viaţa nu ar fi posibilă însă: sodiul asigură echilibrul fluidelor din corp, forţa musculară şi activitatea nervoasă. Doar în cazul unor probleme renale, este indicată o dietă hiposodică”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Europa face exces de sare

Totuşi, în Europa se consumă o cantitate impresionantă de sare: 14-20 de grame de sare zilnic, în condiţiile în care un adult nu ar trebui să depăşească 5-6 grame de sare pe zi, echivalentul unei linguriţe rase. Copiii cu vârste între 7 şi 10 ani “au liber” la 4 grame de sare, cei mai mici nu trebuie să depăşească 3 grame, în timp ce bebeluşii au nevoie de mai puţin de un gram. Un adult nu trebuie să consume mai mult de 2.400 mg de sodiu pe zi (2,4 grame – jumătate din cantitatea de sare). În caz contrar, excesul de sare creşte tensiunea arterială, riscul de boli cardiace, infarct şi boli renale.

Sarea obişnuită de bucătărie conţine 0,4 grame de sodiu şi 0,6 grame de clor. Sodiul însă nu se găseşte doar în sarea propriu-zisă, ci şi în foarte multe E-uri, care ţin mâncarea mai mult timp pe rafturi.

Câteva exemple de E-uri-”bombe de sodiu” sunt:

E621, coloranţii,
E316,
fosfaţii de sodiu,
E339,
E500,
E521 (care are şi aluminiu în compoziţie).

Specialiştii spun că sodiul se poate asimila în totalitate din fructe, legume (sfeclă de zahăr, ţelină), lapte şi apa plată, fără a mai fi nevoie să mai adăugăm sare în mâncare.

Două felii de caşcaval asigură sarea pentru o zi întreagă

Surprinzător, “sarea de toate zilele” e bine ascunsă în alimentele cumpărate zi de zi. Chiar şi unele medicamente, precum analgezicele, pot conţine sare. Cel mai bine se vede pe prospect.
Bazele de mâncăruri conduc în topul alimentelor “doldora” de sare. Majoritatea au un procent de sare de peste 50%, iar unele dintre ele pot ajunge şi la 70 de grame de sare per 100 de grame. Următoarele pe listă sunt mezelurile (salamul de porc, afumătura, şunca, slănina) şi brânzeturile (telemeaua, caşcavalul) care au 3-6 grame de sare la suta de grame, o cantitate mare, având în vedere că numai două felii din brânză sau salam de porc asigură în totalitate cantitatea de sare pentru o zi întreagă.
Peştele este un aliment dietetic, însă afumat musteşte de sare (6 grame la 100 de grame).

Explozie de sodiu în alimentele “la plic”

Următoarele pe listă sunt supele sau mâncărurile “la plic”. O porţie conţine cel puţin 1.100 mg de sodiu, adică cel puţin jumătate din cantitatea totală permisă. Mai mult, etichetele acestora pot fi înşelătoare.

“O etichetă pe care scrie conţinut scăzut de sare nu este o garanţie că produsul respectiv este echilibrat din acest punct de vedere. Cel mai bine este să cercetaţi etichetele, să comparaţi valorile şi să alegeţi produsul cu cel mai mic conţinut de sare”, recomandă specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

SURSE DE SODIU

Sosurile, pateurile, porumbul la conservă

În categoria semipreparatelor “înţesate” cu sare intră şi sosurile pentru paste. O jumătate de cană de sos pentru paste conţine 600 mg de sodiu, un sfert din cantitatea permisă. Conservele de legume pot fi o alternativă bună la legumele proaspete, însă sunt “îmbogăţite” cu aditivi, care sporesc procentul de sodiu. O cană cu porumb dulce din conservă conţine 800 mg de sodiu, o treime din cantitatea de sodiu permisă pe durata unei zile. Conservele de peşte, de porc sau pateurile au acelaşi conţinut.

Sosurile care îmbunătăţesc gustul mâncării, ketchupul, muştarul, sosul de usturoi strică şi ele proporţia de sare. O alternativă mai bună la sosuri şi la gustul “insipid” sunt condimentele.
Surse “pe faţă” de sare sunt covrigeii, chipsurile, snackurile, alunele prăjite şi produsele de patiserie. De exemplu, un pumn de alune prăjite şi sărate conţine 300 mg de sodiu, iar 30 de grame de covrigei conţin 385 de miligrame de sodiu.

Aparenţele înşală şi atunci când vine vorba despre cereale şi sucuri de legume. De exemplu, o cană de fulgi de porumb are aproximativ 260-342 mg de sodiu.
Orezul şi grâul expandat nu conţin sare. În acest caz, puteţi amesteca o jumătate de porţie din cereale favorite cu o jumătate din cele fără sare pentru a obţine o porţie sănătoasă.
_____________________________________

Va pregatiti sa plecati de la birou sau abia ati ajuns acasa?
NU uitati sa beti un pahar mare cu apa pentru a va mentine hidratati!
____________________________________

Recomandarea zilei!

Gatim in wok deoarece - permite amestecul uniform si rapid al legumelor, carnii si pestelui.
Modul de preparare la wok permite utilizarea unei cantitati mici de grasime si necesita un timp redus de gatire, menajand nutrientii din alimente!
_____________________________________

Doriti sa aveti un regim alimentar cat mai sanatos?
Exista cateva reguli de baza pe care trebuie sa le respectati:

- NU beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa!
- Consumati salatele de legume cu o jumatate de ora inainte de masa!
- Nu confundati setea cu foamea! Cand va e foame, s-ar putea sa va fie sete!
- Nu consumati alimente foarte calde, peste 30 grade Celsius, sau foarte reci, sub 10 grade Celsius, deoarece perturba digestia si creste riscul de cancer gastric!
_____________________________________

Stiati ca:
- uleiurile de in, canepa si porumb nu sunt indicate sa fie folosite la prajire
- uleiurile de floarea soarelui si de soia au rezistenta scazuta la prajire
- uleiul de rapita are o rezistenta medie spre mare la prajire
- uleiul d
e masline si uleiul de palmier sunt cele mai rezistente la prajire -> cel de masline este indicat la alimente gatite la temperaturi de pana la 190 grade Celsius si uleiul de palmier este rezistent atunci cand se gatest alimente la temperaturi de pana la 230 grade Celsius
Spor la gatit!
_____________________________________

Toata lumea gateste oua scrob insa iata cateva sfaturi marca dr. Menci, pentru o omleta sanatoasa si hranitoare:
- folositi tigai antiaderente de buna calitate
- uleiul trebuie sa fie rezistent la prajire (ulei de masline)
- ouala trebuie sa fie marcate cu 0 sau 1
- sarea trebuie sa fie marina nerafinata
- puteti prepara scrobul si din doua albusuri si un galbenus
_____________________________________

Azi toata lumea justifica alegerea alimentului dupa pret... dar o mama nu are nici o scuza atunci cand cumpara unui copil dulciuri in loc de fructe, sau ii da dimineata paine alba cu margarina si salam, ori crenvusti in loc de oua!
_____________________________________

Solutii sunt pe toate drumurile! In loc de un pet de bere poti bea un pahar cu vin la masa! Vin de tara, cu minim de sulf. In loc de mezeluri poti manca cateva felii de friptura rece facuta in casa! Poti cumpara paine integrala in loc de alba si poti schimba sucul pe iaurt!
_____________________________________

Trebuie sa iesiti din acest cerc vicios: cumparati ce trebuie si nu mai infulecati pana vi se umfla burtile! Mancati destept, consistent si putin! Chiar nu v-ati prins pana acum ca aditivii din alimentele industriale dau dependenta si va fac sa mancati mai mult si mai mult si mai mult…?
_____________________________________

Nu încălziţi în caserole şi nu gătiţi în staniol!

Încălziţi alimentele la microunde doar în farfurie, nu în vase din plastic. Anumite caserole sunt mai sigure pentru depozitare.

Medicii vă recomandă să evitaţi să gătiţi alimente în folie sau vase de aluminiu, dar şi să le depozitaţi în ele. Caserolele din plastic în schimb sunt total contraindicate pentru încălzirea sau prepararea mâncării la microunde. Staniolul conţine ioni toxici din aluminiu care aduc un lanţ de probleme, de la cancer la osteoporoză, iar controversata substanţă Bisfenol A din unele caserole poate afecta fertilitatea, în special în cazul bărbaţilor. La microunde, substanţa toxică trece mai uşor în mâncare.

Scăpaţi de aluminiul din bucătărie

Pe cât este de nociv, pe atât este de “prezent” în casa noastră: în alimente, în staniolul în care împachetăm sandviciurile, în vasele de gătit şi tacâmuri, în antiperspirante, chiar şi în unele medicamente. Şi apa conţine aluminiu, dar sub formă de săruri, fiind singura situaţie când nu este nociv.

“Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Pentru a preîntâmpina apariţia acestor afecţiuni, scăpaţi rapid de toate ustensilele şi recipientele de aluminiu din bucătărie, renunţaţi la a mai găti în folie de aluminiu, nu mai cumpăraţi bere şi răcoritoare la cutie. Cercetaţi eticheta produselor şi aveţi grijă să nu apară fosfatul de aluminiu.

De fiecare dată când cumpăraţi caserole de plastic, verificaţi codul de reciclare de pe ambalaj. Dacă observaţi cifra 3 sau 7, atunci acea caserolă sigur nu trebuie să ajungă în frigider. Caserolele periculoase sunt de două tipuri: cele din PVC (numărul 3) şi cele care conţin BPA sau Bisfenol A (numărul 7). PVC-ul este unul dintre cele mai nocive tipuri de plastic, având în compoziţie DEHA, care poate afecta ficatul şi poate aduce chiar cancer.

Pe de altă parte, Bisfenolul A a stârnit o serie de controverse “cancerigene”, iar în multe ţări a fost interzisă comercializarea produselor care îl conţin. “BPA creşte nivelul de estrogen, ceea ce face ca fetele să intre mai rapid la pubertate şi măreşte riscul de cancer ovarian şi de sân. De asemenea, bărbaţii care se expun la BPA au un risc crescut de a face cancer testicular. Bisfenolul afectează fertilitatea la ambele sexe, cu precădere la bărbaţi”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cum recunoaşteţi caserolele cele mai periculoase

Contaminarea se poate face dacă alimentele sunt încălzite la microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mâncare acidă (mâncăruri grase, brânzeturi, lactate, dulciuri etc.). Sfatul specialistilor este să cercetaţi cu mare atenţie etichetele atunci când cumpăraţi plastice care vor intra în contact cu alimentele (căutaţi simbolul PC, in scripţionat într-un triunghi, plus o cifră între 1 şi 7, ocoliţi caserolele notate cu 3 sau 7).

Bisfenolul A se transmite rapid în alimente dacă încălzim mâncarea direct în caserole în cuptorul cu microunde.
“Microundele încălzesc rapid mâncarea, dar, în acelaşi timp, alterează glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele şi enzimele, iar radiaţiile emanate cresc şi de zece- douăsprezece ori cantitatea de Bisfenol A”, adaugă specialistul Mencinicopschi.

“Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului.“ PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie

UTIL
Prosoape sigure

Prosoapele de bucătărie adună în ţesătura lor umezeală, microbi, acarieni, praf, spori de mucegai. Ar trebuie spălate la temperaturi de peste 60 de grade C, folosind programe ce durează cel puţin o oră. Şi, pentru că nu sunt deloc igienice, acestea ar trebui înlocuite cu prosoape de unică folosinţă.

De asemenea, lavetele şi bureţii ar trebui spălaţi după fiecare întrebuinţare şi schimbaţi săptămânal.
_____________________________________

STIATI CA:
Boiaua este bogata in capsaicina, retinol, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, fier si zinc!
_____________________________________

Atunci cand va stabiliti meniul pentru aceasta zi, nu uitati sa tineti cont si de necesarul caloric zilnic.
Necesarul caloric zilnic pentru femei este de 2000 kcal iar pentru barbati este de 2500 kcal
_____________________________________

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.